Tapahtunutta  2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
 


*** Vuosi 2017 ***


Tampereen Suojeluskunta- ja
Lottamuseoyhdistyksen vuosikokous
6.3.2017 museolla

Kokouesitelmän piti yhdistyksen hallituksen
jäsen, kasvatustieteen tohtori Aili Huhtinen.Ks. raportti, linkki.


*** Vuosi 2016 ***


Museoyhdistyksen vuosikokous
29.2.2016 museolla

Kokouksen alustajavieraana oli sotiemme veteraani, ylimetsänhoitaja Kauko Mäenpää. Hän kertoili Tampereen suojeluskunnan 7. komppanian eli ns. Koululaiskomppanian toimista: Kauko kuului komppaniaan vuosina 1937-1939.

Ks. raportti; linkki.


*** Vuosi 2015 ***


Hallituksen opintomatka
Päivölään ja Myllysaareen
3.6.2015

Kesäkuisen opintomatkan kohteina olivat Päivölän opiston Mannerheim- ja sotahistorianäyttelyt sekä Myllysaaren museo Valkeakoskella.

Ks. kuvaraportti, linkki.


Museoyhdistyksen vuosikokous
09.03.2015

Vuosikokouksen yhteydessä oli alustus- ja keskustelutilaisuus aiheesta "Suojeluskunta-
ja lottaperinteen vaaliminen ja vaalimisen yhteistyö Pirkanmaalla".

Raportti kokouksesta ja lyhennelmiä alustuksista, linkki.


*** Vuosi 2014 ***


Vierailuja museossa vuonna 2014

Vuoden aikana on museossamme käynyt tutustumassa näyttelyyn ja kokoelmiin ja/tai pitänyt kokouksensa museon tiloissa noin 50 ryhmää ja niissä mukana noin 700 henkeä. Alla kuva muutamasta vierailuryhmästä.

5.4.2014 Ratsumieskilta piti vuosikokouksensa museollamme. 3.6.2014 Ryhmä Tyrvään yhteiskoulusta 60 vuotta sitten ylioppilaaksi päässeitä.
   
8.6.2014 Matti Hokkanen vieraili neljän pioneerikokelaan kanssa. 1.9.2014 Hannu Hallamaa vieraili ystäviensä kanssa museollamme.
   
8.11.2014 Sk- ja sotaveteraanit Kauko Mäenpää (vas.) ja Antti Savela sekä lotta Kirsti Mäenpää. 11.11.2014 Tampereen Sotilaspiirien entisiä päälliköitä ja toimijoita.

Kooste: Markku Rauhalahti


             

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen
10-vuotisjuhlaseminaa
ri 8.11.2014


 
Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys juhli 8. marraskuuta 2014 kymmenvuotista toimintaansa järjestämällä juhlaseminaarin Sampolassa. Kuvaraportti; linkki.


Gunsala-asemessut 11-12.7.2014

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon lotta- ja suojeluskuntalaisnuket sekä museon muuta aineistoa oli esillä Kangasalan reservijärjestöjen näyttelyosastolla Kangasalan lukion liikuntahallissa järjestetyillä Gunsala-asemessuilla. Puuha- ja linkkihenkilönä toimi kuten edellisenäkin vuonna museomme hallituksen jäsen, reservin kapteeni Hannu Wirola (kuvassa etualalla.). Kuva: Markku Rauhalahti.


Museoyhdistyksen vuosikokous 25.03.2014Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin museolla 25. maaliskuuta. Kokousasioiden lisäksi kuultiin pastori Jukka-Pekka Ruusukallion esitelmä isänsä Pekka Ruusukallion kirjoittamasta ja vastikään ilmestyneestä kirjasta "Jussi kesti Valpon vainon".

Ks. raportti, linkki.


*** Vuosi 2013 ***


Tapahtumia syksykaudella 2013


Museomme hallitus vieraili 3.9.2013 Vapriikissa tutustumassa "Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet"-näyttelyyn. Näyttelyn valmisteluprosessia ja rakentamista esitteli Vapriikin konservaattori Anne Makkonen (oikealla).

Tampereen yhteiskoulun ylioppilasluokka m/1952 vieraili museollamme 7.8.2014. DI Juhani Miettinen (vas.) lahjoitti 23.9.2013 museolle Suomen Vapaussota 1918 -kirjasarjan.
   
Kuhmalahden Kotiseutuyhdistyksen vierailu museossamme 28.9.2013. Hämeen Metsänhoitajat ry piti syyskokouksensa 4.12.2013 museollamme.


Janakkalan Reserviupseerien ja Reserviläisten kerhot kävivät joukolla tutustumassa museoomme 9.10.2013.


Kaksi puheenjohtajan nuijaa museon kokoelmiin

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoon lahjoitettiin 17.10.2013 kaksi historiallista puheenjohtajan nuijaa. Vuonna 2013 toimintansa lopettaneen Pirkanmaan Rintamanaiset ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja Kaarina Lukkaroinen ja vuonna 2010 toimintansa lopettaneen Tampereen Seudun Lotta Svärd Perinneyhdistys ry:n pitkäaikainen toimija Eira Laalahti lahjoittivat yhdistystensä puheenjohtajan nuijat museon kokoelmiin.


Puheenjohtajien nuijien luovutus, oikealta museon varapuheenjohtaja Veikko Parkkinen, Kaarina Lukkaroinen, Eira Laalahti ja puheenjohtaja Markku Rauhalahti. Kuva: Yrjö Suuniittu.


Aika taistella, aika rakentaa -näyttely Gunsala-messuilla

  
Museomme hallituksen jäsen ja asevarusteiden asiantuntija Hannu Wirola pystytti Aika
taistella, aika rakentaa -pienoisnäyttelyn Kangasalla 12–13.7.2013 järjestetyille
asemessuille.
Näyttelyssä olivat esillä museomme Aika taistella, aika rakentaa -näyttelyn pienoistaulut, suojeluskuntalaista ja lottaa esittävät mallinuket sekä Kangasalan suojeluskunnan lippu. Naapureina olivat Kangasalan riistanhoitoyhdistyksen ja Pirkanmaan maakuntakomppanian näyttelyosiot.

Kuvissa oikealla Hannu Wirola, Kangasalan Reserviupseerikerho ry ja Jorma Laakso, Kangasalan reserviläiset ry.


Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liiton liittokokous

pidettiin 15.toukokuuta 2013 Tampereella. Tampereen Suomalaisella Klubilla pidetyn kokouksen jälkeen kokousväki tutustui Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoon. Kokouksessa liiton puheenjohtaja Markus Anaja luovutti museollemme liiton plaketin.


 
Kokousvieraita museossa. Plaketin museolle luovutti Markus Anaja, vastaanottajana Markku Rauhalahti.


Tampereen suojeluskuntaveteraanien viimeinen kokous - lippu museoon

Tampereen suojeluskuntaveteraanit ovat vuosikymmenien ajan vaalineet Tampereen Suojeluskunnan perinteitä. Keskeisin tapahtuma on ollut juhlava tapaaminen Tampereen Suomalaisella Klubilla Tampereen valloituksen päivän aikoihin huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Suojeluskuntaveteraanit pitivät viimeisen kokouksensa Klubilla 5. huhtikuuta 2013. Monien puheiden ja muisteluiden ohessa sk-veteraanit luovuttivat lippunsa Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon kokoelmiin.


Suojeluskuntaveteraaneja ja kutsuvieraita veteraanien viimeisessä kokouksessa 5.4.2013. Kuva: Markku Rauhalahti.

Tampereen Suojeluskunnan lipun lahjoittivat vuonna 1918 Fanny ja N. Tirkkonen, ja sen oli suunnitellut taiteilija Gabriel Engberg.

   
Tampereen Suojeluskunnan lipun vihkiminen Tuomiokirkossa vuonna 1918. Kuva: Veikko Kanninen, Tampereen Reserviupseeripiirin kokoelma. Suojeluskuntaveteraanien lahjoittama lippu on Tampereen Suojeluskunnan lipun täsmällinen kopio. Kuva: Markku Rauhalahti.

Museo huolehtii lipusta ja pitää sitä esillä perinnetapahtumissa, muun muassa Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien Killan joulutapahtumassa, Tammisunnuntain kirkkojuhlan lippulinnassa ym.


Vuosikokous ja SK- ja Lottaperinneilta 20.03.2013

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin keskiviikkona 20. maaliskuuta 2013 klo 16.30 Tampereen Suomalaisen Klubin Pyhäjärvi-kabinetissa. Kokouksessa oli läsnä 20 jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Matti Salonen ja pöytäkirjaa piti yhdistyksen sihteeri Yrjö Suuniittu.

Vuosikokous hyväksyi hallituksen laatiman vuosikertomuksen 2012 (linkki), vahvisti tilipäätöksen 31.12.2012 ja myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille. Toimintasuunnitelma (linkki) ja talousarvio vuodelle 2013 hyväksyttiin.  Hallituksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan Markku Rauhalahti ja varapuheenjohtajana Veikko Parkkinen. Hallituksen kokoonpanossa tapahtui yksi henkilövaihdos: Pasi Alho jäi pois ja tilalle valittiin Mariitta Hurme.


Vuosikokous Pirkanmaa-kabinetissa ja yhdistyksen puheenjohtajan kiitokset Pasi Alholle (yllä vasemmalla). Kuvat: Markku Rauhalahti.
 
                
Kokouksen ja kahvitauon jälkeen klo 18 alkoi Marskin Salissa SK- ja Lottaperinneilta, paikalla oli 67 henkeä; linkki.


Tasavallan Presidentin avoin kirje
Yrjö Suuniitulle

Tasavallan Presidentin avoin kirje, jossa tehdään tiettäväksi, että Yrjö Suuniitulle on annettu sotakamreerin nimi ja arvo, luovutettiin Yrjölle juhlatilaisuudessa 29.1.2013.

Ks. kuvaraportti; linkki.


*** Vuosi 2012 ***


Vuosikokous ja esitelmätilaisuus 15.03.2012Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin torstaina 15. maaliskuuta 2012 klo 16.30 Tampereen Suomalaisen Klubin Pyhäjärvi-kabinetissa. Kokouksessa oli läsnä 35 jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Matti Salonen ja pöytäkirjaa piti yhdistyksen sihteeri Yrjö Suuniittu.

Vuosikokous hyväksyi hallituksen laatiman vuosikertomuksen 2011 (linkki), vahvisti tilipäätöksen 31.12.2011 ja myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille. Toimintasuunnitelma (linkki) ja talousarvio vuodelle 2012 hyväksyttiin.

Hallituksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan Markku Rauhalahti ja varapuheenjohtajana Veikko Parkkinen. Hallituksen jäsenistä valittiin jatkamaan Anneli Perkola, Yrjö Suuniittu ja Hannu Wirola. Uudeksi hallituksen jäseneksi Anja Jalanteen tilalle valittiin Inga Saraste.
________________________
Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Rauhalahti kiitti lotta Anja Jalannetta monivuotisesta työstä hallituksen jäsenenä.

Kuvat: Hannu Wirola


Jatkosodan ilta

Vuosikokouksen jälkeen klo 18 järjestettiin Klubin Marskin Salissa avoin yleisötilaisuus teemalla Jatkosodan ilta. Yleisöä oli sata henkeä.

Ks. kuvaraportti; linkki.


*** Vuosi 2011 ***


Lottaesineitä Varalasta museollemme

Varalan Urheiluopiston edustajat kävivät 4.11.2011 museollamme lahjoittamassa lottaesineistöä - pukuja, mantteleita, lakkeja, kenkiä ja merkkejä. Varalan oman museon järjestelyjen yhteydessä niille ei enää löytynyt käyttöä. Kun Lotta Svärd 90 -näyttely oli kierroksellaan Varalassa 3-17.10., tuli puheeksi, että museomme olisi oikea paikka tälle lottaesineistölle.

Lämmin kiitos Varalan johdolle ja museoexperteille lahjoituksesta!

Lahjoittajat vasemmalta Oili Virkkunen, Kimmo Sirainen (rehtori),
Airi Karimo, Aila Tamminen (ex-rehtori), Irja Tulonen (apulaispormestari) ja Tuula Lindfors sekä vastaanottajat Markku Rauhalahti ja Pasi Alho.
Hannu Wirola, Irja Tulonen ja Aila Tamminen tarkastelevat lahjoitukseen liittyvää merkkikokoelmaa.

Vuosikokous ja esitelmätilaisuus 10.3.2011

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 10.3.2011 Tampereen Suomalaisella Klubilla. Kokouksessa käsiteltiin toimintakertomus (linkki) ja tilinpäätös 2010 sekä toimintasuunnitelma (linkki) ja talousarvio 2011. Samoin päätettiin hallituksen kokoonpano, ks. kohta Museoyhdistys.

Kokouksen jälkeen Klubin Marskin salissa oli avoin esitelmätilaisuus aiheesta Mannerheim-ristin ritarit ja heidän muistomerkkinsä. Esitelmän piti metsänhoitaja, ekonomi Heikki Lehtonen. Lehtonen on tehnyt mittavan kuvateoksen "Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkit". 

"Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkit" -kirja on tilattavissa tekijältä: heikki_lehtonen(at)hotmail.com; puhelin 040 562 7607. Hinta 30,- euroa + postituskulut 7,- euroa. Kirjan tuotto ohjautuu kokonaisuudessaan sotainvalidi- ja veteraanityöhön Sotainvalidien Veljesliiton ja Mannerheim-ristin ritarien säätiön kautta.
 


Yhdistyksen ylimääräinen kokous 27.04.2011

Varsinainen kokousasia oli sääntömuutoksen ja siihen liittyen yhdistyksen nimenmuutoksen toinen käsittely.


Yhdistyksen ylimääräinen kokous 27.04.2011 museolla. Esitelmävuorossa Irja Tulonen.

Kokouksen yhteydessä kuultiin Lotta Svärd -järjestön 90. juhlavuoden merkeissä neljä lyhyttä alustusta lottaperinteen vaalimisesta. Pirkanmaan Lottaperinne ry:n puheenjohtaja Irja Tulonen kertoi yhdistyksensä toiminnasta, pikkulotta Anneli Perkola kertoi pikkulottien toiminnasta 1920 – 1940 -luvuilla, lotta Maj-Lis Mäkinen kertoi Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liiton toiminnasta ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rauhalahti esitteli syksyllä valmistuvan Lotta 90 -näyttelyn suunnitelmaa.
Kuvat: Markku Rauhalahti

Lottaesineitä Varalasta museollemme

Varalan Urheiluopiston edustajat kävivät 4.11.2011 museollamme lahjoittamassa lottaesineistöä - pukuja, mantteleita, lakkeja, kenkiä ja merkkejä. Varalan oman museon järjestelyjen yhteydessä niille ei enää löytynyt käyttöä. Kun Lotta Svärd 90 -näyttely oli kierroksellaan Varalassa 3-17.10., tuli puheeksi, että museomme olisi oikea paikka tälle lottaesineistölle.

Lämmin kiitos Varalan johdolle ja museoexperteille lahjoituksesta!

Lahjoittajat vasemmalta Oili Virkkunen, Kimmo Sirainen (rehtori),
Airi Karimo, Aila Tamminen (ex-rehtori), Irja Tulonen (apulaispormestari) ja Tuula Lindfors sekä vastaanottajat Markku Rauhalahti ja Pasi Alho.
Hannu Wirola, Irja Tulonen ja Aila Tamminen tarkastelevat lahjoitukseen liittyvää merkkikokoelmaa.

 


*** Vuosi 2010 ***
 


Lottien lahjoitus museolle

Tampereen Seudun Lotta Svärd Perinneyhdistys lopetti toimintansa syksyllä 2010. Lopettava yhdistys lahjoitti elokuussa 2010 rahavaransa vastikään perustetulle Pirkanmaan Lottaperinne ry:lle sekä Tampereen Suojeluskunta- ja Lottaperinneyhdistykselle eli museollemme. Rahojen lisäksi yhdistys luovutti museolle mittavan lottapukukokoelman (lottanuket), esineitä ja arkistoaineistoja.


Tampereen Seudun Lotta Svärd Perinneyhdistyksen lahjoituksen luovutustilaisuus Tampereen Suomalaisella Klubilla 12. elokuuta 2010. Vasemmalta Aila Hemminki, Tiina Vappula, Maj-Lis Mäkinen, Aila Mäkelä, Anja Jalanne, Laila Auer, Irja Tulonen, Anneli Perkola, Markku Rauhalahti ja Veikko Parkkinen. Kuva Timo Tulosmaa.