Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen
vuosikokous 29.3.2016

Kokouksen yhteydessä pidetyn esitelmätilaisuuden alustajavieraana oli yhdistyksemme jäsen, sotiemme veteraani, ylimetsänhoitaja Kauko Mäenpää. Hän kertoili Tampereen suojeluskunnan 7. komppanian eli ns. koululaiskomppanian toimista.Kauko kuului tähän komppaniaan koulupoikana vv.1937-1939.

Vuosikokoukseen osallistui 30 jäsentä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Tuomo Juntunen ja pöytäkirjaa piti Yrjö Suuniittu. Yhdistykseen hallitukseen tuli yksi henkilövaihdos. Yrjö Suuniittu jäi pois ja hänen tilalleen valittiin Kari Nykänen. Kari on Ilmavoimien kapteeni evp, joka on viime vuoden puolelta alkaen tehnyt museossa vapaaehtoistyötä museomestari Yrjö Suuniitun työkaverina.
- Museoyhdistyksessä on 136 henkilö- ja 13 yhteisöjäsentä. Hallitus 2016, linkki.
Toimintakertomus 2015, linkki.
Toimintasuunnitelma 2016, linkki.


Vetreä ja terävämuistinen veteraani kertoili komppanian harjoituksista, leireistä, talkoista ja ilmavalvonnasta.


Tampereen sk:n 7. komppania eli ns. koululaiskomppania; Valokuvaamo Kannisen kuva 19.5.1938 Tammelan pallokentällä. Komppanian päällikkönä toimi reservin vänrikki Ensio Purasmaa, joka kaatui Tolvajärvellä joulukuussa 1939. 

Talvileiri Vesilahdessa vuonna 1930.
_______________________________

Tampereen sk:n koululaiskomppania oli myös linnoitustöissä Kannaksella Muolaan koillisosassa Pasurinkankaalla kesällä 1939. Työjakso oli pari viikkoa. Tehtävänä oli rakentaa kivisiä hyökkäysvaunuesteitä. Lotat huolehtivat muonituksesta. Kuvat alla.

Pasurinkangas on Vuoksen lähistöllä Äyräpään eteläpuolella. Panssarikiven nostoa, ryhmässä myös Kauko Mäenpää.

Kauko Mäenpää totesi painokkaasti, että suojeluskunnassa saadut valmiudet olivat ensiarvoisen tärkeitä tositoimissa rintamalla. 
 
Tuomo Juntunen haastatteli Kauko Mäenpäätä koululaiskomppanian vaiheista. Yhdistyksen puheenjohtaja antoi Kaukolle kiitoksena Tampereen sk:n standaarin ja Kirsti-rouvalle kukkia.

Pirkan Viestin teksti vuodelta 1997 kertoo Tampereen suojeluskunnasta ja myös sen "koululaiskomppaniasta". Teksti on kasiosainen, lehden sivun yläosa, linkki ja alaosa, linkki.

Erikoinen Aapinen
Kauko Mäenpää esitteli myös erikoisen kirjasen. Toimiessaan Jatkosodan alkuvuosina tiedustelujoukkueen johtajana Maaselän kannaksella hän löysi erään talon raunioista suomenkielisen Aapisen. Alkuosa oli aakkosten ja lukemisen opettelua kuten Aapisessa ainakin, mutta loppupää oli ihan täysin muuta. Alla pari sivua näytteeksi.
 

Näin lapsia valistettiin Itä-Karjalan kouluissa vai oliko Aapinen tarkoitettukin siihen Suomeen, joka kohta vallattaisiin? Kirjasen on julkaissut Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, Petroskoi 1940.
________________________________

Sotahistoriamatka Viroon ja Latviaan
Kesän jälkeen 8–11.9.2016 museoyhdistyksemme jäsenille on tarjolla sotahistoriamatka Etelä-Viroon ja Pohjois-Latviaan -  Viro: Äksi, Tartto, Valga, Paju ym. ja Latvia: Aluksne, Kulbene, Beja ym; asiantuntijana Tuomo Juntunen, matkaemäntänä Helena Turpeinen. Matka on yhdistyksemme ja Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistyksen yhteishanke.
Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet, linkki. Tervetuloa mukaan!

Näyttelyt

Museomme erikoisnäyttelyt Lotta Svärd 90 ja Pirkkahämäläisten Talvisota kiersivät edelleen viime vuonna Tampereen alueen oppilaitoksissa. Nyt näyttelyt ovat "vapaat" ja lainattavissa sopiviin yleisöpaikkoihin ja tapahtumiin.

Itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017 valmistuu uusittu versio suojeluskunnista ja Lotta Svärdistä kertovasta erikoisnäyttelystämme Aika taistella, aika rakentaa. Näyttely tulee kiertämään oppilaitoksissa ja kirjastoissa ainakin vuosina 2017–2018. Näyttelyn nykyinen versio löytyy sivultamme kohdasta Näyttelyt, linkki.

Kooste ja kokouskuvat: Markku Rauhalahti