Kirjallisuutta

Kirjallisuutta

PAJU 31.1.1919

Voitto Pajun taistelussa 31.1.1919 oli virolaisten ja suomalaisten onnistuneen yhteistyön tulosta. Virolainen sotahistorioitsija Olev Teder ja suomalainen historian tutkija Tuomo Juntunen ovat perehtyneet tähän tapahtumaan yli 20 vuotta keräämällä aineistoa, haastattelemalla ja maastoa tutkimalla. Kirja on koostettu ensi sijassa taistelussa mukana olleiden sotilaiden autenttisista kertomuksista. Lisäksi teokseen itse tuotetut kartat antavat tarkan kuvan tapahtumien kulusta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö toteaa kirjaan kirjoittamassaan tervehdyksessä, että muiden pohjoismaiden kieltäytyessä auttamasta Viroa vedoten puolueettomuuteensa teki Suomi poikkeuksen. Niinistö palauttaa mieliimme Suomen varainhoitajan Svinhufvudin lausahduksen hallituksen istunnossa 25. marraskuuta 1918: ”Ystäviä on autettava”.

Suomen hallitus päättikin auttaa veljeskansaa ja perusti ”Viron Avustamisen Päätoimikunnan” Ensin lähetettiin aseita ja annettiin lainaa ja sitten alettiin koota vapaaehtoisia avustusjoukkoja.  Päätoimikunta päätti perustaa kaksi rykmenttiä: Suomen vapaussodassa kunnostautuneen majuri Martin Ekströmin johtama ”Ensimmäinen Suomalainen Vapaajoukko” ja virolaissyntyisen, myös Suomessa kunnostautuneen everstiluutnantti Hans Kalmin johtama ”Pohjan Pojat”.  Joukkojen yhteisenä ylipäällikkönä toimi Martin Wetzer. Tähän Viron operaatioon osallistui kaikkiaan 3 837 suomalaista. Näin toteaa kirjan esipuheessa kenraalimajuri Kalervo Sipi, joka toimii Vapaussodan Perinneliiton ja Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen puheenjohtajana.

Kirja sisältääkin runsaasti uutta tietoa ja ennen julkaisematonta materiaalia. Kirjan julkaisija on Vapaussodan Tampereen Seudun Perinneyhdistys ry.

Kirjaa voi tilata Vapaussodan Perinneliitosta: vape@perinneliitto.fi tai puh. 045 634 5026. Kirjan hinta on 20 € + postikulut.

Kuvassa vasemmalta: Olev Teder, Tuomo Juntunen, kenraalimajuri Kalervo Sipi ja puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Sirkka Ojala.

Paju taistelu 100 vuotta ja vapaustaistelujen muistotapahtuma järjestettiin Virossa 31.1.2019. Paikalla tilaisuuksissa oli myös puolustusministeri Jussi Niinistö. Puolustusministeri tapasi kirjan kirjottajat Pajun kartanon pihassa, Pohjan Poikien muistokivelle suoritetun kunniakäynnin yhteydessä. Puolustusministeri Niinistö kiitti kirjoittajia upeasta kirjasta ja historiantallennuksesta. Kirja julkistettiin virallisesti samana päivänä Valgassa järjestetyssä Vapaustaistelujen muistotapahtumassa.

Sulje Valikko