Etusivu / Museo / Museotoiminta / Kirjasto & arkistot

Kirjasto & arkistot

Museon kirjastoon on koottu Suomen itsenäisyyteen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen alkuvaiheeseen liittyviä painotuotteita.

Suojeluskunta ja lotta teemojen ohella Sotamarsalkka Mannerheim ja jääkäritoiminta ovat vahvasti esillä unohtamatta edellä mainittujen perinteitä vaalivien tahojen tuottamaa kirjallisuutta.

Suomen sotien, Vapaussodan kuin myös II maailmansodan tapahtumia ja niiden taustoja kuvaavia teoksia on kirjastossa runsaasti esillä. Sotiin liittyviä toimintoja ja päätöksiä kuvaavat useat poliitikkojen ja sotilaiden muistelmateokset sekä heidän henkilöhistoriaansa kuvaavat teokset.

Kirjojen ohella kirjastossamme on luettavissa laaja kattaus teemaamme liittyvää painotuotteita aina 1910 luvulta alkaen. Suojeluskuntajärjestön aikakausilehdet: Suojeluskuntalainen (1919-1925), Hakkapeliitta (1925-1944), Suomen sotilas, Lotta Svärd ja lisäksi Suomen upseeriliiton julkaisu: Sotilasaikakausilehti (1921-) ovat luettavissa kirjastossamme. Muita valtakunnallisesti toimitettuja aikakausilehtiä kirjastossamme ovat Vapaussoturi, Kansat taisteli ja Reservinupseeri sekä yleisenä aikalaiskuvauksena Suomen kuvalehdet (1919-1960).

Alueellista toimintaa kuvaavia lehtiä on luettavissa mm. Pohjois-Hämeen Vartio (1924-1944), Sarkatakki, Porin karhu sekä lisäksi satunnaisia lehtiä muilta alueilta.

Arkistot

Museolle syntynyt arkisto on muodostunut eri henkilöiltä saaduista lahjoituksista ja jäämistöistä.  Osa arkistosta on henkilösuojalain mukaisesti rajoitettua.

Museon valokuva-arkistossa on runsaasti kuvia ja negatiiveja Pohjois-Hämeen suojeluskunta- ja lottatoiminnasta. Digitoitu kuva-arkistomme sisältää myös kuvia yksityisarkistoista. Kuva-arkisto on pääosiltaan järjestelemätön.

Sulje Valikko