Julkisin varoin on olemassa Työväenmuseon vapauden museo, mutta ei vapaussodan museota

Viime syksynä kävin katsomassa Työväenmuseo Werstaan vapauden museo -näyttelyä Tampereella. Esitteen mukaan vapauden museo kertoo itsenäisyyden ajan historiasta tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Esillä on runsaasti sota-aikojen historiaa.

Kun parin viime vuoden aikana sadan vuoden takaisia maamme tapahtumia on kuvattu melko yksipuolisesti kapinan aloittaneiden näkökulmasta, niin luulin näyttelyn sisällön olevan hyvin yksipuolinen. Sivumennen sanoen, mitä tulee punaisten tappioon, niin se oli kyllä heillekin kuitenkin voitto. Se, että kapina kukistui, oli myös työväestölle eduksi. Maltilla ja sovinnolla päästiin rakentamaan Suomea, ei vallankumouksella.

Vapauden museon sisältö ja sävy on demari-ay-liike -pohjainen, ei kommunistinen. Näyttely kertoo, että punakapina oli kapina eli vallankumous. Punainen terrori myönnetään, mutta näyttelyn inhimilliset tarinat kertovat vain punaisten kohtaamista kärsimyksistä. Vuoden 1918 sodan lopputuloskin myönnetään, mutta sille on annettu nimeksi valkoinen vapaus.

Näyttelyssä todetaan viime sotien jälkikuvauksesta, että taistellen saatu lopputulos oli onni, koska maa pelastui neuvostomiehityksen kauhuilta. Asevelidemarit ajattelivat isänmaallisesti. Kommunistit eivät näin ajatelleet.

Kannattaa käydä vapauden museon näyttely katsomassa riippumatta omasta ajattelukannasta. Näyttely jatkuu 6.1.2021 saakka.

Samalla haikein mielin ajattelee, että missä on se valtakunnallinen vapaussodan museo, missä esille pääsee laillisen yhteiskuntajärjestyksen puolesta toimineiden näyttely. Kiitos monille pienille museoille ja näyttelyille, jotka oikeuden ja vapauden näkökulman ovat esille tuoneet pienemmissä puitteissa.

Kuvassa on Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva Vapaudenpatsas. Kuva: Jouni Koskela

Tässä on helppo yhtyä majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen,kadettiupseerin ja sotahistorian aktiivisen ja monipuolisen harrastajan, kirjoitukseen 23.3.2018 Kylkirauta-lehdessä: ”… Jatkan edelleen kokoelman kartuttamista. Samalla etsin sopivaa yhteistyötahoa, jonka kanssa voisimme perustaa pysyvän vapaussodan museon, johon kaikilla olisi mahdollisuus tutustua. Tällä hetkellä Suomessa ei sellaista ole, vaikka museolle olisi selvä tarve. Materiaalia on riittävästi näyttävänkin museon perustamiseen. Tarvitaan vain taho, jolla on riittävät resurssit ja tahto vuoden 1918 vapaussodan muiston säilyttämiseen. Vapaa isänmaamme on sen ansainnut.”

Jouni Koskela

Ps. Työväenmuseo Werstas on valtakunnallinen erikoismuseo, joka saa tänä vuonna valtionapua 849 000 euroa. Tampereen kaupungin avustus on 732 000 euroa. Yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa.

Sulje Valikko